Hoe wordt een 9-holes score opgewaardeerd?
Qualifying scores over minimaal 9 holes worden sinds de invoering van het Wereld Handicap Systeen (WHS) altijd opgeschaald (opgewaardeerd) tot een ‘score differential’ (een 18-holes dagresultaat). Tot 1 januari 2024 werd een 9-holes score opgewaardeerd met een score die gelijk was aan 17 Stablefordpunten. (Op de eerste niet gespeelde hole van de negen niet gespeelde holes werd automatisch een netto par +1 ingevuld en op de andere holes een netto par.) Vanaf 1 januari 2024 werkt het anders. Sinds deze datum wordt op de niet gespeelde holes automatisch de ‘expected score’ (de ‘verwachte score’, het verwachte resultaat) van een speler ingevuld. De verwachte score wordt opgeteld bij de score die een speler in de 9-holes ronde heeft gemaakt.
De verwachte score is gebaseerd op de handicap van de golfer, dus de verwachte score van een speler met handicap 54 is anders dan die van een speler met handicap 24. De verwachte score betreft altijd het verwachte resultaat van een speler op een 'standaard golfbaan' (een golfbaan met een slope rating van 113).
In Stablefordpunten uitgedrukt: als een speler een 9-holes score invoert, dan zullen er bij de berekening van het 18-holes dagresultaat ongeveer 15 tot 17 Stablefordpunten opgeteld worden bij de Stablefordscore over de 9 gespeelde holes.
In onderstaande grafiek is dit grafisch weergegeven.
De formule die gebruikt wordt voor de verwachte score wordt niet vrijgegeven door het WHS, maar de afbeelding hierboven geeft inzicht. De grafiek toont het verwachte resultaat op basis van de handicap van spelers, omgerekend naar Stablefordpunten.
De verwachte score over de niet gespeelde holes is niet te vertalen in een vast aantal Stablefordpunten, maar het verwachte resultaat komt grofweg overeen met 16 Stablefordpunten. Voor iemand met een handicap van 16 of lager is dit iets meer dan 16 Stablefordpunten. Voor een golfer met een handicap boven de 42 is het iets minder dan 16 Stablefordpunten.
Er is een geleidelijk verloop waarbij spelers met een lage handicap een iets betere verwachte score hebben dan hogere handicappers.
Dit betekent in het algemeen dat de meeste golfers pas hun handicap spelen als ze in de 9-holes ronde ongeveer 20 Stablefordpunten behalen. Want het verwachte resultaat wordt opgeteld bij het resultaat over de gespeelde holes. (Het ‘spelen van je handicap’ is als volgt gedefinieerd: als een speler met handicap 16,0 een dagresultaat van 16,0 behaalt, dan speelt deze golfer zijn/haar handicap.)
Zie hieronder een voorbeeld van spelers met verschillende handicaps: 4,6, 10,2 en 16,0. Het dagresultaat van de gespeelde 9 holes is voor alle spelers gelijk (5,42). Toch is het verwachte resultaat verschillend (3,59, 6,52 en 9,52).
Waarom wordt een 9-holes score sinds 1 januari 2024 anders opgewaardeerd dan vroeger?
Het korte antwoord: de nieuwe methode leidt tot meer betrouwbare 18-holes dagresultaten dan de oude methode. Hierdoor worden de handicaps van spelers die 9-holes ronden spelen betrouwbaarder. Dit lichten we hieronder toe.
Het algoritme dat nu gebruikt wordt om per handicap de verwachte score te berekenen, is gebaseerd op ‘de werkelijkheid’, namelijk op de vele miljoenen scores die de afgelopen jaren zijn ingevoerd. Het Wereld Handicap Systeem geeft de vaardigheid van golfers in 18-holes ronden weer. En in de praktijk blijkt dat er bij het behalen van een goed resultaat over 18 holes meer van een speler geëist wordt dan bij een ronde over 9 holes. In andere woorden: ‘goed spelen’ over 9 holes blijkt gemakkelijker dan goed spelen over 18 holes. Dat komt ook naar voren in analyses die de NGF zelf heeft gedaan; gemiddeld werd in 9-holes ronden beter gescoord dan in 18-holes ronden. Daarom wordt per 1 januari 2024 een nieuwe methode gebruikt om 9-holes scores op te waarderen. De nieuwe methode geeft nauwkeuriger weer welk dagresultaat een golfer met een bepaalde handicap zou hebben behaald als hij/zij niet 9 holes maar 18 holes had gespeeld. De nieuwe methode heeft op deze wijze als gevolg dat spelers die niet vaak 18 holes spelen een betrouwbaarder handicap hebben.
De 9-holes score wordt nu opgewaardeerd met het verwachte resultaat van een speler met een bepaalde handicap op een golfbaan met een standaard moeilijkheidsgraad (een golfbaan met een slope rating van 113). Deze nieuwe methode is zuiverder. Het resultaat van de niet gespeelde holes is niet meer afhankelijk (zoals vroeger wel het geval was) van de moeilijkheid van de 9 wel gespeelde holes. Bij de oude methode was er bij het opwaarderen van een 9-holes score naar een 18-holes dagresultaat sprake van verschillende fluctuaties. Met eenzelfde score maar een handicap die een tiende hoger of lager was, kreeg je soms een heel ander dagresultaat. Dit werd veroorzaakt door afrondingsverschillen en was niet wenselijk. Nu is de verwachte score van een speler met bijvoorbeeld handicap 15,1 altijd hetzelfde, ongeacht op welke baan hij/zij de 9-holes ronde heeft gespeeld.
Hoe kunnen we golfers aanmoedigen om 9-holes qualifying ronden te (blijven) spelen? De nieuwe methode heeft op sommige spelers een demotiverend effect, omdat het moeilijker is geworden om je handicap te spelen in een 9-holes ronde.
We begrijpen dat de nieuwe methode voor een deel van de golfers ontmoedigend werkt. Het is echter geenszins de bedoeling dat golfers minder gemotiveerd raken om 9-holes qualifying te spelen of om mee te doen aan 9-holes qualifying wedstrijden. Niet iedereen heeft tijd om 18 holes te spelen en niet iedereen is fysiek in staat om 18 holes te spelen. Dat golfers al jarenlang ook 9-holes ronden voor hun handicap kunnen spelen, daar heeft de NGF destijds hard voor gestreden want het maakt de sport toegankelijk voor een brede groep mensen.
Aan de andere kant is het belangrijk dat een handicap zo goed mogelijk het spelniveau van een speler weerspiegelt. En de WHS-organisatie meent dat de nieuwe methode om 9-holes scores op te schalen tot betrouwbaarder handicaps leidt.
Het handicapsysteem maakt het mogelijk dat spelers hun spelniveau kunnen meten en dat golfers van verschillend niveau op gelijke voet wedstrijden met elkaar kunnen spelen. Het leidt bij veel spelers tot meer golf en tot meer plezier in de sport en daarom zet de NGF vol in op het promoten van het handicapsysteem. Het is dus belangrijk dat golfers 9-holes qualifying ronden blijven spelen.
Als spelers vrijwel uitsluitend 9-holes ronden spelen, zal hun handicap mogelijk iets omhooggaan en vervolgens weer stabiliseren op dat iets hogere niveau. Zodra er sprake is van stabilisatie, zal men vanzelf weer betere 18-holes dagresultaten behalen bij het spelen van 9 holes (omdat men door een iets hogere handicap meer slagen meekrijgt). De nieuwe methode leidt dus bij spelers die vaak 9-holes ronden spelen in eerste instantie tot een iets hogere handicap, maar door die iets hogere handicap worden de Stablefordscores vanzelf weer iets hoger.
9-holes qualifying spelen is dus wellicht tijdelijk demotiverend maar niet op langere termijn. En vanuit het oogpunt van golfers die vooral 18-holes qualifying spelen is het WHS nu eerlijker, omdat de nieuwe methode tot betrouwbaarder handicaps leidt bij spelers die vooral 9-holes qualifying ronden spelen.
Je hoort spelers zeggen dat het sinds 1 januari 2024 gemakkelijker is om je handicap te spelen in een 18-holes ronde dan in een 9-holes ronde. Is dat waar? In het algemeen is het antwoord nee. Want het is door de nieuwe methode nu ongeveer even moeilijk om je handicap te spelen in een 9-holes ronde als in een 18-holes ronde. Voor 1 januari 2024 was dat niet geval.
Een score van 36 Stablefordpunten betekent niet per definitie dat iemand zijn/haar handicap speelt. Als iemand 36 punten behaalt, kan het dagresultaat in die ronde ook ietsje lager of hoger zijn dan de handicap van de speler. Dat hangt af van de moeilijkheidsgraad van de baan die gespeeld is. Iets preciezer geformuleerd: met een score van 36 Stablefordpunten speel je ongeveer je handicap. Het is indirect afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de baan die gespeeld is, maar anders dan je wellicht zou verwachten kan dit bij de makkelijkere banen een grotere afwijking geven dan bij moeilijkere banen. Door een lage SR (slope rating) is de bandbreedte van de course handicap (baanhandicap) groter en kan één slag meer of minder tot drie punten verschil maken in het dagresultaat. Ook kan je daardoor met 36 Stablefordpunten zowel een beter als een slechter dagresultaat hebben dan je handicap. Dat is ook zo op banen met een hoge SR, maar dit verschil is groter naarmate de SR kleiner is.
Het WHS is helaas geen eenvoudige kost, maar de computer doet het rekenwerk. Het 18-holes dagresultaat van een speler wordt meteen na het invoeren van een 9-holes score automatisch berekend. En de handicap van een golfer wordt automatisch geactualiseerd
Nieuwe golfers
Het is belangrijk om te weten dat er voor nieuwe golfers na 2023 niets is veranderd. Voor nieuwe spelers geldt nog steeds het volgende.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 18 holes, moet iemand 36 of meer Stableford-punten halen.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes, moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen.
Waarom wordt er eigenlijk opgeschaald naar 18 holes?
De basis voor het golfspel is in de ogen van de organisatie van het Wereld Handicap Systeem een ronde over 18 holes. Daarom worden alle scores omgezet in een dagresultaat over 18 holes, zodat alle scores op dezelfde wijze meetellen voor de bepaling van de handicap van een speler. Zou je dat niet doen, dan krijg je te maken met een probleem: dat er een verschil is tussen de '9-holes handicap' en '18-holes handicap' van een speler.
Scores over 10 tot en met 17 holes
Qualifying scores over 9 holes worden altijd opgeschaald tot een 18-holes dagresultaat. Zoals hierboven uitgelegd wordt op de niet gespeelde holes automatisch de verwachte score (het verwachte resultaat) van een speler ingevuld. Dat geldt ook voor qualifying ronden die om geldige redenen afgebroken zijn na 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes.
Als een speler een score inlevert over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes, wat onder voorwaarden is toegestaan, dan moet de speler op de niet gespeelde holes geen score invullen.
Als een 18-holes wedstrijd gestaakt moet worden vanwege onweer, dan tellen alle scores van wedstrijddeelnemers die 9 of meer holes hebben kunnen spelen mee voor hun handicap. De scores moeten echter wel op de juiste manier aangeleverd worden door de wedstrijdcommissie, zodat per deelnemer duidelijk is welke holes hij/zij niet heeft kunnen spelen.
Onvolledige ronde en gebruik van netto par
In bepaalde omstandigheden, maar uitsluitend na toestemming van de NGF, mag een score van netto par worden ingevuld voor één of meer niet gespeelde holes. Er wordt dan geen verwachte score berekend voor de niet gespeelde holes. Een score van netto par kan bijvoorbeeld worden toegestaan als één of meer holes gesloten zijn door werkzaamheden of onderhoud, waardoor deze holes gedurende een langere periode niet gespeeld kunnen worden.
Regel- & Handicapcommissie