Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
NL

Vroege vogels spotten

In alle vroegte (06.30 uur) ging een groep natuurliefhebbers op pad voor birdwatching op de golfbaan. Er werden maar liefst 33 verschillende vogelsoorten geteld. Ter afsluiting had de Commissie Social Events een lekker ontbijt voor de vroege vogels geregeld.

Verslag van de 1e “BIRD WATCHING DAY” op de Herkenbosche d.d.  7 mei jl.

De 21 deelnemers waren al vroeg uit de veren, want om 6:30 uur moesten we acte de présence geven op de parkeerplaats van de golfbaan, om vervolgens onder deskundige leiding van 2 zeer enthousiaste en ervaren vogelwachters van de vogelwerkgroep van IVN Roermond vogels te gaan “spotten”. (Het IVN is een instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.) Twee en een half uur genieten van de geweldige natuur die de Herkenbosche kent om aansluitend elkaars ervaringen onder het genot van een gezamenlijk ontbijt uit te wisselen…..

Oorsprong van deze activiteit ligt in het feit dat de NGF alle golfclubs vraagt om gedurende deze dag, op hun golfbaan, de vogelsoorten te tellen. Tellen kan op basis van zicht en/of geluid.
De bird watching day is dan ook een laagdrempelige activiteit en een goed moment om onze ‘’vogelspotters’’, maar ook leden bewust te maken van onze vogelpopulatie en natuurlijk ook de prachtige natuur van onze golfbaan. Het rustige goede weer en temperatuur waren perfecte uitgangspunten om er een succesvolle ervaring van te maken.
Het resultaat van de telling was dan ook erg goed te noemen. Wij noteerden maar liefst 33 vogelsoorten t.w.; de blauwe reiger, boerenzwaluw, bonte vliegenvanger, boomklever, boomleeuwerik, buizerd, gaai, gekraagde roodstaart, glanskopmees, groene specht, groenling, grote bontespecht, grotelijster, havik, heggemus, holenduif, houtduif, kneu, koolmees, kraai, merel, nijlgans, pimpelmees, putter, roodborst, spreeuw, tjiftaf, vink, wilde eend, winterkoning, wittekwikstaart, zanglijster en de zwartkop.

Kent u sommige soorten niet!? Zoek ze voor de aardigheid eens op……

 
Bonte vliegenvanger   Putter


Het gezelschap, 9 vrouwen en 12 mannen waren allen erg enthousiast en konden met al hun vragen terecht bij de IVN vogelkenners. De telling van vogels was de doelstelling, maar het leereffect van de vogelsoorten in hun habitat was voor ons als deelnemer natuurlijk minstens zo interessant.
Om 9:00 uur zat de hele groep ‘’spotters’’ aan een grote tafel in het restaurant waar de keuken een meer dan uitstekend ontbijt serveerde. De sfeer was prima en de ervaringen werden ruim gedeeld.

Aan het einde van het ontbijt gaf de heer Coen Cox van IVN een korte toelichting op de behaalde telresultaten, die in zijn ogen zeer positief was.
De telgegevens zijn naar de NGF gestuurd die van zo’n 90 golfbanen de telresultaten registreert en verwerkt. De deelnemers kijken al uit naar de totale ervaringen in golfend Nederland en hoe onderscheidend de Herkenbosche met haar mooie natuur daar mogelijk in is.

De 1e stap op  ‘’de Herkenbosche’’ is gezet en zeker voor herhaling vatbaar in 2023 en volgende jaren!!

Namens de Commissie Social Events,
Aad Groeneveld.

Terug